Zelf eerst sportsessies ervaren? Start met een gratis proefweek!

Het belang van mobiliteit, flexibiliteit, lenigheid en balans

In de wereld van fysieke fitheid en gezondheid worden termen zoals mobiliteit, flexibiliteit, lenigheid en balans vaak door elkaar gebruikt. Ze hebben allemaal verschillende betekenissen en toepassingen. Laten we eens dieper ingaan op wat elk van deze termen betekent en hoe ze van elkaar verschillen en wat ze gemeen hebben.

Mobiliteit

Mobiliteit verwijst naar het vermogen van de gewrichten om vrij te bewegen door het volledige bereik van beweging. Het gaat niet alleen over de flexibiliteit van spieren, maar ook over de kwaliteit van de beweging in de gewrichten zelf. Goede mobiliteit is belangrijk voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en sport, omdat het zorgt voor een gezond bewegingspatroon zonder beperkingen of pijn.

Mobiliteitsoefeningen richten zich vaak op het verbeteren van de stabiliteit en controle van gewrichten door middel van dynamische bewegingen en specifieke oefeningen die de bewegingsvrijheid vergroten. Gewrichten die vaak meer mobiliteit kunnen gebruiken zijn de enkels en de heup. Met specifieke oefeningen kun je deze mobiliteit vergroten.

Flexibiliteit

Flexibiliteit heeft betrekking op de lengte van de spieren en hun vermogen om te kunnen rekken. Het is een belangrijk aspect van mobiliteit, maar niet hetzelfde. Mobiliteit zich richt op de gewrichten, flexibiliteit richt zich op de spieren zelf. Een goede flexibiliteit kan helpen bij het verminderen van spierspanning, het voorkomen van blessures en het verbeteren van de algehele bewegingsvrijheid.

Flexibiliteits oefeningen zijn vaak het rekken van specifieke spiergroepen, zoals hamstrings, quadriceps, en rugspieren. 

Lenigheid

Lenigheid is nauw verwant aan flexibiliteit, maar het omvat ook aspecten van snelheid en reactievermogen. Een persoon met een goede lenigheid kan niet alleen soepel bewegen door een volledig bewegingsbereik, maar kan ook snel van de ene positie naar de andere gaan zonder verlies van controle. Lenigheid is vooral belangrijk voor atleten die betrokken zijn bij activiteiten die snelle bewegingen vereisen.

Balans

Balans verwijst naar het vermogen om jouw lichaam in evenwicht te houden en jouw positie te handhaven, zowel statisch als tijdens beweging. Een goede balans kan helpen bij het voorkomen van vallen en blessures, en het verbeteren van prestaties in verschillende sportieve activiteiten.

Balansoefeningen kunnen variëren van eenvoudige statische poses, zoals de boomhouding in yoga, tot dynamische bewegingen die balans en stabiliteit vereisen, zoals het uitvoeren van een éénbenige squat.

Waarom jij Core & Control wilt doen

Hoewel mobiliteit, flexibiliteit, lenigheid en balans vaak met elkaar worden verward, zijn het eigenlijk verschillende aspecten van fysieke fitheid die allemaal belangrijk zijn voor een gezond en actief leven. Bij Maintrain besteden we extra aandacht aan deze aspecten van training tijdens onze Core & Control lessen. 

De voordelen op een rijtje:

  • Je krijg betere sportprestaties dankzij de verbeterde mobiliteit. Dit is cruciaal voor verschillende krachtoefeningen, bijvoorbeeld de squat of push press.
  • Je ervaart dat je dagelijkse taken makkelijker uit kan voeren. Denk dan aan bukken, reiken, draaien en opstaan.
  • Core & Control bevordert een algehele gezonde lichaamshouding en kan preventief werken voor rugklachten.
  • Je haalt spanning van het lichaam af, wat voor stressvermindering kan zorgen.
  • Mobiele en flexibele spieren zijn minder vatbaar voor blessures, omdat deze beter schokken opvangen en lichaamsspanning beter verdelen.

Nog één artikel... kom op!

Meer interessante artikelen

Hyrox training tips

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan mag een Hyrox wedstrijd zeker niet ontbreken op je lijstje! Wil je je eerst beter verdiepen in

Ga aan de slag

Sluit hieronder meteen jouw lidmaatschap af. Liever eerst de sfeer proeven? Schrijf je dan in voor de gratis proefweek.